Het gaat slecht met de aandelen van Europese banken, al jaren eigenlijk. Een instapmoment, zou je dan kunnen denken. Maar geen belegger die graag in banken wil stappen.

Sinds het begin van 2009 is de Euro Stoxx Banks-index, de index met de grootste Europese banken, met 37 procent gedaald. Dat terwijl de brede Europese index Stoxx Europe 600 in diezelfde tijd met zo’n 70 procent steeg, schrijft de Financial Times.

Bankaandelen zijn uit de gratie geraakt en dat hebben bankiers zelf ook door. "Banken liggen onder vuur", zei Vítor Constâncio, de vice-president van de Europese Centrale Bank. En de topman van de grote bank Credit Suisse, Tidjane Thiam, gaf zelf aan er niet goed valt te beleggen in banken op dit moment.

Het maakt de bankensector op dit moment een investering waarvan beleggers kunnen gokken dat ze op de dip inkopen, om te profiteren als de aandelen van banken weer stijgen. Of banken moeten als een andere beleggingsklasse worden gezien: een stabiele, waarin koerswijzigingen beperkt zijn. Maar niemand lijkt daartoe geneigd.