Het bod van NN Group op Delta Lloyd, zo'n 2,4 miljard euro, is om deze 4 redenen een logische stap.

NN Group, waar onder meer de verzekeraar Nationale-Nederlanden en vermogensbeheerder NN Investment Partners onder vallen, heeft een bod van 5,30 euro per aandeel gedaan op verzekeraar Delta Lloyd. Het bod lijkt vooralsnog vijandig, want het bestuur van Delta Lloyd heeft geen akkoord gegeven. Maar het bod is inmiddels wel in beraad genomen. Vier redenen waarom de overname toch logisch zou zijn.

1. De ruzie met toezichthouder DNB en bestuurlijke onrust bij Delta Lloyd

Inmiddels is het weer redelijk koek en ei, maar vorig jaar was er slaande ruzie tussen toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en Delta Lloyd. DNB beschuldigde Delta Lloyd ervan te hebben gehandeld met vertrouwelijke informatie en eiste het vertrek van de financiële topman Emiel Roozen.

Het kwam uiteindelijk tot een gevecht in de rechtszaal, waarbij DNB aan het langste eind trok. Topman Niek Hoek en Roozen vertrokken en met een nieuw bestuur onder leiding van Hans van der Noordaa probeert Delta Lloyd de banden met de toezichthouder weer te herstellen.

2. Delta Lloyd zit krap bij kas

Van de zes grote verzekeraars in Nederland, naast NN en Delta Lloyd, zijn dat Achmea, ASRAegon en Vivat Verzekeringen, had Delta Lloyd lange tijd de slechtste kapitaalpositie. In 2016 heeft Delta Lloyd de kapitaalpositie wel een beetje kunnen versterken door het uitgeven van extra aandelen. 

Dat ging gepaard met een strijd tegen grote aandeelhouders. De onrust rondom de emissie zorgde ervoor dat de koers van Delta Lloyd ongenadig hard kelderde. Sinds het begin van 2015 verloor de verzekeraar twee derde van de waarde op de beurs.

3. NN heeft geld zat

Waar Delta Lloyd geld bij beleggers moest ophalen door extra aandelen uit te geven om in veiliger vaarwater te komen, klotst het geld bij NN welhaast tegen de plinten. Misschien wel te veel, zeggen sommige experts. Het geld moet ook aan het werk worden gezet. Een overname van Delta Lloyd zou een logische stap zijn om dat geld in actie te krijgen. 

4.Verdienmodel verzekeraars onder druk

De lage rente maakt het lastiger voor verzekeraars om voldoende te verdienen op hun obligatiebeleggingen om aan uitkeringsverplichtingen op verzekeringsproducten te voldoen. De winstmarges staan onder druk.

Daarnaast moeten veel Nederlandse verzekeraars in de nasleep van de woekerpolis-affaire hun verdienmodel omgooien. De vereenvoudiging van beleggings- en pensioenproducten via bijvoorbeeld banksparen levert voor verzekeraars minder hoge winstmarges op.

Lees de uitgebreide analyse op finanzen.nl.