Verkoop op Rosj Hasjana en koop op Jom Kippoer. Deze strategie op basis van Joodse feestdagen, blijkt te werken.

Er zijn nogal wat seizoensgebonden beurswijsheden die voor beleggers soms als leidraad dienen. Zo is er het januari-effect, de maand die de rest van het jaar voorspelt. Of 'Sell in May and go away, but remember to be back in September'.

Vanaf mei gaan veel mensen op vakantie en worden aandelen verkocht omdat ze deze toch niet goed kunnen volgen tijdens de genoemde periode.

Topman Dave Lutz van de ETF-afdeling van JonesTrading kwam met zijn eigen beurswijsheid gebaseerd op joodse feestdagen: verkoop op Rosj Hasjana en koop op Jom Kipoer.

Joods Nieuwjaar

Rosj Hasjana is het Joods Nieuwjaar en valt dit jaar op 3 en 4 oktober. Vaak valt Rosj Hasjana samen met feestdagen in Duitsland en Azië, zo stelt Lutz. Maandag bleven de Duitse beurzen dicht vanwege de Dag van de Duitse eenheid. De Duitsers vieren dan de hereniging van 1990.

"Wanneer de joodse feestdagen van start gaan, blijken veel handelaren en beleggers druk met religie en familie. Als gevolg worden beleggingen van hand gedaan en dalen de volumes", aldus de topman van JonesTrading.

Op finanzen.nl de grafiek van Lutz, waarmee hij zijn stelling onderbouwt.