Jacht op rendement drijft vermogensbeheerders naar uithoeken van de financiële markten.

Vermogensbeheerders verkennen de vreemdste uithoeken van de financiële markten in hun zoektocht naar rendement. Volgens zakenkrant Financial Times stappen ze steeds vaker in studentenhuisvesting, groene energie en andere alternatieve beleggingen.

De reden voor vermogensbeheerders om steeds actiever op zoek te gaan naar alternatieve beleggingen is simpel. De rente stond nog nooit zo lang zo laag. Hierdoor is het steeds moeilijker geworden om zonder al te veel risico te nemen toch nog wat procenten rendement te boeken.

Voor de crisis in 2008 staken defensieve beleggers hun geld gewoon in obligaties. Vervolgens raakten zeer defensieve aandelen meer in zwang. Voor 2010 waren telecomaandelen hier een voorbeeld van. Tegenwoordig is dat niet meer zo.

Huisartsenpraktijken

Dividendbetalingen staan onder druk en aandelen zijn door de bank genomen aardig aan de prijs. Resultaat is dat steeds meer vermogensbeheerders op jacht naar rendement hun vizier richten op alternatieve beleggingen. Infrastructuur, groene energie, zelfs peer-to-peer leningen en studentenhuisvesting is geen taboe meer, schrijft zakenkrant Financial Times.

In de krant tipt een vermogensbeheerder bijvoorbeeld huisartsenpraktijken in het Verenigd Koninkrijk als een aantrekkelijke belegging. De huur van de praktijken van de artsen stijgt in het land doorgaans mee met de inflatie.

Studentenwoningen

Bovendien is investeren in studentenhuisvesting populair onder Britse vermogensbeheerders. Studenten uit het buitenland blijven voorlopig nog wel naar het Verenigd Koninkrijk komen en moeten ook ergens wonen.

Het aandeel van het bedrijf Empiric Student Property won sinds begin dit jaar zo’n 3 procent aan waarde en levert volgens Financial Times een rendement van 5,2 procent op.

Infrastructuur

Een andere populaire bestemming van de centen die vermogensbeheerders onder hun hoede hebben is infrastructuur. De leningen die bedrijven in infrastructuur hebben uitstaan worden vaak gedekt door de overheid.

De fondsmanager van vermogensbeheerder BMO Asset Management zegt tegen Financial Times dat bijvoorbeeld GCP Infrastructure veel kenmerken heeft van een Britse staatsobligatie.