De huidige waarderingen van Amerikaanse aandelen impliceren onrealistisch hoge winstverwachtingen.

Dat zegt Dan Kemp, chief investment officer EMEA van Morningstar Investment Management.

Die onrealistisch hoge verwachte winstniveaus zijn volgens Kemp niet houdbaar onder de meeste scenario’s voor de wereldwijde economieën en de Amerikaanse aandelen zijn te hoog gewaardeerd. Met name de technologiesector in de Verenigde Staten wordt overgewaardeerd.

Winstgroei moeilijk te voorspellen

Het is echter lastig om de toekomstige winstgroei te voorspellen. Soms hangt die af van enkele cruciale factoren. Een daarvan is bijvoorbeeld het succes van de iPhone 7.

De nieuwe iPhone heeft niet alleen een groot effect op Apple, maar via het gebruik in afgeleide zin ook op de groeicijfers van Google, Facebook en Microsoft. Samen maken deze vier bedrijven bijna de helft van de hele Amerikaanse technologiesector uit.

Passief beleggen is volgens Kemp in dit klimaat niet de juiste keuze is als het gaat om Amerikaanse aandelen. Want met indexvolgen komt de belegger niet verder dan slechts het magere rendement dat Amerikaanse indices momenteel te bieden hebben.

Doorgaans is Morningstar voor zijn Investment Management tak juist voorstander van passief beleggen om de kosten laag te houden. Passief beleggen maakt het leeuwendeel van de portefeuille uit. Maar voor de Verenigde Staten, goed voor 57 procent van de wereldwijde index, gaat dat nu even niet op.