Nu er een datum voor de Brexit in zicht is, zakt het Britse pond nog verder weg.

Afgelopen weekend stelde stelde de Britse premier Theresa May dat ze de Europese Unie uiterlijk eind maart formeel op de hoogte stelt van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Hiermee zou de Brexit dus in maart volgend jaar beginnen.

Bovendien lijkt ze aan te sturen op een zogenaamde "harde Brexit", schrijft de Britse krant The Guardian. Kenners vrezen dat door deze harde woorden de waarde van het Britse pond nog verder zal dalen de komende tijd.

Een harde Brexit met een vastgestelde datum was nog niet iets waar de markten rekening mee hielden, zegt een valutahandelaar in de Britse krant.

Britse pond

Afgelopen weekend zakte het Britse pond al 0,3 procent in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op zich niet spectaculair, maar de daling komt bovenop de toch al zeer verzwakte koers van de munt.

Bovendien schatten kenners in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal in dat de Britse centrale bank de rente wel eens zou kunnen verlagen later dit jaar om de economie aan te jagen. Een verdere verlaging van de rente in het Verenigd Koninkrijk zou nog verder aan de waarde van het Britse pond vreten.

Euro

Maandagmorgen zakte de waarde van het Britse pond ten opzichte van de euro iets. De waarde van de munt stond om 10 uur 0,3 procent in de min en noteerde 1,147 euro per pond.