Bankiers treuren over armoede bij fusie- en overnamedeals

Wereldwijd is het volume van fusies en overnames gezakt tot het laagste niveau in drie jaar.

Uit gegevens van Thomson Reuters blijkt dat de activiteit op het gebied van fusies en overnames in de eerste drie kwartalen van 2016 is afgenomen met 22 procent tot 2,37 biljoen dollar aan deals ten opzichte van het recordjaar 2015. Dat meldt de Financial Times.

De afname is het grootst in de VS, waar de waarde van de deals dit jaar met 31 procent is gezakt tot 1 biljoen dollar.

Maar ook in de rest van de wereld gingen veel geplande megadeals niet door en werd voor een recordbedrag van 692 miljard dollar aan deals ingetrokken.

Blokkering van deals

"Er is sprake van terughoudendheid vanwege het aantal geblokkeerde deals", zegt Rob Kindler, hoofd van de M&A-afdeling van Morgan Stanley. Als voorbeeld geeft hij de fusie tussen Staples en Home Depot die werd geblokkeerd door de Amerikaanse autoriteiten.

De deals met een waarde van 5 miljard dollar of meer waren in de eerste negen maanden van het jaar goed voor een totaal van 817 miljard dollar. Dat is 40 procent minder dan een jaar geleden.

Grote deals in derde kwartaal

Een aantal van de grootste deals van het jaar werden aangekondigd in het derde kwartaal, zoals de overname van Monsanto door Bayer voor 66 miljard dollar en de fusie tussen Spectra Energy en Enbridge met een waarde van 28 miljard dollar.

Volgens Daniel Wolf, M&A-partner bij het advocatenkantoor Kirkland & Ellis, is het echter onjuist om de markt alleen te beoordelen op het dollarvolume van de deals. "Een betere maatstaf is het aantal volbrachte deals, en dat aantal is meetbaar toegenomen. Er zijn zeker minder megadeals, maar er is genoeg activiteit."

Uit de cijfers blijkt dat er in het derde kwartaal ongeveer 140 transacties zijn gedaan met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Dat is ruwweg in lijn met het gemiddelde van de afgelopen 10 kwartalen.

Aandeel VK daalt

In het Verenigd Koninkrijk, dat normaal goed is voor 10 tot 20 procent van de wereldwijde M&A-activiteit, zakte het aandeel echter tot 8 procent.

Deze daling vond plaats ondanks dat een handvol grote deals, zoals de overname van ARM Holdings door Softbank voor 24,3 miljard pond, werden gedaan na het besluit van de Britten om de EU te verlaten.

Volgens Wilhelm Schulz, hoofd van de M&A-afdeling van Citigroup, was er sprake van een vertraging van de M&A-activiteit voorafgaand aan het EU-referendum in juni, maar dat is inmiddels weer hersteld.

Tip de redactie