Rijkste man China ziet vastgoedzeepbel

Volgens Wang Jianlin is de vastgoedmarkt in China een grote zeepbel.

"De grootste zeepbel in de geschiedenis" zo omschrijft de Chinese miljardair Wang Jianlin de vastgoedmarkt in zijn land tijdens een interview met CNN.

Opmerkelijk. Want niet alleen is "bubbel" een beladen woord voor Chinezen, Jianlin verdiende zelf miljarden met Chinees vastgoed. Zijn vermogen wordt inmiddels geschat op rond de 30 miljard dollar.

Leegstand

De miljardair ziet met lede ogen aan dat de huizenprijzen in de grote steden in China og steeds de pan uit rijzen. Maar in kleinere Chinese steden dalen de prijzen juist. Sterker nog, buiten de grote steden heeft het land te kampen met enorme leegstand.

De overheid probeert van alles om de vastgoedmarkt tot bedaren te brengen, maar tot nu toe heeft niets geholpen. Intussen koelt de economie in het land af en nemen de schulden toe. 

Amerikaanse filmmaatschappijen

Aangezien de miljardair zwaar weer in zijn thuisland verwacht, heeft hij zijn vizier op de Verenigde Staten gericht.

Afgelopen januari kocht Jianlin de Amerikaanse filmmaatschappij Legendary Entertainment, onder meer bekend van de film Jurassic World. Hij zou nu zinnen op het inlijven van een nog grotere Amerikaanse filmmaatschappij zoals Universal Pictures of 20th Century Fox.

Lees ook op finanzen.nl: 4 opties voor Deutsche Bank om te overleden

Tip de redactie