Vier opties voor Deutsche Bank om te overleven

Geen van de opties die Deutsche Ban-topman John Cryan heeft, is aantrekkelijk.

Het gaat op zijn zachtst gezegd niet lekker met Deutsche Bank. Nadat bekend werd dat de enorme Duitse bank een boete van 14 miljard dollar in de Verenigde Staten boven het hoofd hangt, is het aandeel compleet uit de gratie bij beleggers.

Het aandeel Deutsche Bank ging vrijdagochtend met bijna 8 procent onderuit op de beurs in Frankfurt. Sussende woorden van topman John Cryan konden beleggers niet echt geruststellen.

Er lopen immers naast de boete nog nog onderzoeken naar onder meer manipulatie van wisselkoersen en grondstofprijzen door de bank, die zijn buffers toch al moet versterken om aan strengere eisen te kunnen voldoen. Kortom: Deutsche Bank heeft dringend vers kapitaal nodig.

De nieuwe Britse CEO John Cryan heeft een paar opties.

Naar de kapitaalmarkten

Deutsche zou natuurlijk bij beleggers kunnen aankloppen voor meer geld en nieuwe aandelen kunnen uitgeven.

Gezien het feit dat de koers van het aandeel inmiddels minder dan 10 euro waard is, wordt dit een kostbare zaak voor de bank. Bestaande aandeelhouders zullen hoogstwaarschijnlijk dus nog meer verliezen voor hun kiezen krijgen.

Onderdelen verkopen

Door in de loop der jaren verschillende overnames te doen kon Deutsche Bank uitgroeien tot het enorme conglomeraat dat het nu is. Om aan geld te komen zou topman Cryan dus ook wat tafelzilver kunnen verkopen. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan aangezien de meeste dochters van Deutsche zelf ook een kwakkelend bestaan leiden.

Eerder zette Deutsche Bank dochter PostBank al in de etalage. Maar omdat niemand het wilde hebben, haalde Cryan Postbank maar weer van de markt. Maar zelfs als het lukt om PostBank van de hand te doen, zou het volgens Jan Kleipool, beleggingsanalist van het investment office van ING niet genoeg zijn om Deutsche Bank uit de brand te helpen.

Eigenlijk zou Deutsche Bank zijn vermogensbeheerder Deutsche Asset Management moeten verkopen. Maar dat zou topman Cryan niet zien zitten. Het is een van de kroonjuwelen van de bank. Bovendien zijn de activiteiten van de tak zo vervlochten met de rest van het bedrijf dat het een lastige operatie zou worden.

Aan het staatsinfuus

Volgens het Duitse weekblad Die Zeit zou er bij onze oosterburen gebroed worden op een reddingsplan voor Deutsche. Maar de regering ontkent in alle toonaarden. Bovendien zou de trots van de bank een enorme deuk oplopen als Deutsche Bank de hand op moet houden bij de overheid.

Bovendien is het in strijd met de Europese bankenregels die op 1 januari zijn ingegaan. Eerst moeten aandeelhouders en obligatiehouders bloeden door verliezen te nemen op hun belangen. Een zogenoemde bail-in dus. Pas dan zou staatssteun aan de orde kunnen zijn.

Fuseren met een reddende engel

Een laatste scenario om aan geld te komen is door te fuseren met een andere bank. Vorige maand meldde het Duitse tijdschrift Manager Magazin dat Deutsche een fusie met Commerzbank heeft overwogen. Dit zou echter ook geen zoden aan de dijk zetten. Commerzbank heeft zelf immers ook geld nodig. 

Geen enkele optie is dus ideaal en ze zijn allemaal in meer of mindere mate lastig uitvoerbaar. Bovendien zijn ze geen van alle een oplossing voor het echte probleem: Deutsche maakt te weinig winst.

Tip de redactie