Om deze redenen lukt het de OPEC niet de olieprijs omhoog te krijgen

Oliekartel OPEC is deze week in Algerije om te spreken over een productiebevriezing in de hoop de olieprijzen weer omhoog te krijgen. Vier redenen waarom dat niet zo makkelijk zal gaan.

Hoewel de oliestaten er steeds vaker voor openstaan om de olieproductie in te dammen, zijn er nog veel obstakels te overwinnen. De Amerikaanse zakenzender CNN somde er enkele op.

1) Enkel productieverlaging is een optie

Het overaanbod heeft ervoor gezorgd dat de olieprijzen sinds 2014 zijn gedaald met circa zestig procent. De prijzen moeten weer omhoog, maar de enige manier om dit te doen is om de productie te verlagen. Veel andere opties zijn er niet. En juist op dit punt zijn producenten nog niet bereid concessies te doen.

2) Productiebevriezing is niet genoeg

Als er niet kan worden afgesproken om de productie te verlagen, dan kan productiebevriezing (dus blijven produceren op de huidige niveaus) een compromis zijn voor de OPEC-landen.

Maar dat zal naar verwachting beperkte impact hebben op de olieprijs, omdat er nu al recordhoeveelheden olie op de markt komen.

3) Iran moet meedoen

De hele situatie wordt bemoeilijkt door Iran, dat begin dit jaar voor het eerst in vier jaar weer olie verscheept naar Europa. Iran lijkt niet van plan om minder olie te produceren en voor Saudi-Arabië is dat reden genoeg om ook de productie niet terug te schroeven, omdat het anders marktaandeel verliest.

4) Nog meer concurrentie bij hogere olieprijzen

Als de olieproducenten toch wel tot een overeenkomst kunnen komen, dan zullen zij zeker niet allemaal blij zijn met hogere olieprijzen. Als de olie duurder wordt, dan komt er namelijk meer concurrentie op de markt van producenten die alleen tegen hogere kosten olie kunnen produceren, zoals enkele grote Amerikaanse bedrijven. Voor dit soort ondernemingen is een prijs van 60 dollar per vat nodig om winstgevend te zijn.

Tip de redactie