Hedgefondsen moeten er alles aan doen om het hoofd boven water te houden. Enkele grote fondsen, van nature als duur bestempeld, namen radicale stappen en brengen geen forse kosten meer in rekening.

Het Europese Brevan Howard Asset Management is van plan om de vergoedingen voor zijn fondsen terug te brengen naar nul procent. Investeringsfirma’s schuiven hedgefondsbeleggers doorgaans hoge kosten voor.

Zo is er vaak een beheervergoeding van twee procent en een prestatievergoeding van maar liefst twintig procent. In- en uitstappen kan ook nog eens een procent van je inleg kosten. Maar fondshuizen moeten stappen nemen om de uitstroom aan kapitaal tegen te gaan.

Als gevolg besloot Brevan de beheervergoeding helemaal op te heffen voor nieuwe klanten, aldus diverse bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Ook winsten uit bestaande investeringen worden niet meer belast met een vergoeding.

Uitstroom

Beleggers trokken recent nog massaal geld uit het vlaggenschipfonds. Volgens de bronnen tegenover The Wall Street Journal rekent Brevan erop dat klanten dit jaar drie miljard dollar uit de fondsen van het bedrijf halen. Het Master-fonds noteert al drie jaar achter elkaar verliezen, Hoewel het stand hield tijdens de financiële crisis.

"Iedere beheerder bespreekt en overweegt een verlaging van de kosten", aldus hoofd investeringen Greg Dowling van het Amerikaanse fondshuis Fund Evaluation Group. "Niet omdat het goed voelt, maar omdat ze niet meer achter kunnen blijven op de concurrentie."