Onder meer Google en Salesforce zouden een bod willen doen op Twitter, maar wat zijn ze van plan met de microblogdienst?

Vrijdag meldde de Amerikaanse tv-zender CNBC op basis van anonieme bronnen dat onder meer Google en Salesforce concrete interesse zouden hebben in Twitter. Er gingen al langer geruchten rond over interesse in Twitter. Het bedrijf worstelt met de concurrentie van onder meer Facebook en Snapchat en heeft moeite geld te verdienen met advertenties.

Het aandeel Twitter steeg vrijdag ruim 21 procent door de overnamegeruchten. De geruchten speelden overigens ook de Global X Social Media Index ETF in de kaart, dat een mandje social media-aandelen volgt. De indextracker steeg vrijdag naar een recordhoogte. Sinds halverwege februari won de ETF al 62 procent.

Overnameprijs

Analist Ali Mogharabi van Morningstar mikt op een overnameprijs voor Twitter van rond de 22 dollar per aandeel, waarmee de marktvorser het bedrijf waardeert op 15,5 miljard dollar. Mogharabi verwacht daarnaast dat Google er met Twitter vandoor gaat. De marktvorser denkt dat Google vanwege een bredere focus beter in staat zal zijn om een overname te vertalen naar een groei van de winst en het aantal gebruikers.

Voor Saleforce, dat bedrijfssoftware aanbiedt op het gebied van Customer Relationship Management, is een overname van Twitter vooral te doen om de gebruikersinformatie die het krijgt uit de miljoenen Twitter-gebruikers. Maar het bedrijf kan een overname ook gebruiken om binnen de eigen software het stukje klantrelatie te verbeteren.

Voor Salesforce zou Twitter geen logische overname zijn, stellen experts.