De overname van bierbrouwer SABMiller door de concurrent Inbev komt mogelijk op de tocht te staan door een onbewuste actie van hedgefondsen.

Om de deal definitief te maken heeft het van oorsprong Zuid-Afrikaanse SABMiller, dat onder meer Grolsch in de portfolio heeft, de steun nodig van 75 procent van de aandeelhouders die gaan stemmen over de overname.

De verwachting is dat er maar een kleine minderheid tegen de deal zal stemmen, maar omdat een groot deel van de aandeelhouders uitgesloten is van de stemming, zou die kleine minderheid zomaar eens genoeg kunnen zijn.

Want hoewel deze aandeelhouders veel minder dan een kwart van de aandelen in handen hebben, als grote groepen niet (kunnen) stemmen, zou de kleine groep uiteindelijk wel een kwart van het aantal stemmers kunnen vormen, schrijft The Wall Street Journal.

Druk op hedgefondsen

Daarom oefenen adviseurs bij de fusie nu druk uit op hedgefondsen om voor de overname te stemmen. Deze hedgefondsen hebben grote belangen in SABMiller, maar moeten eerst hun derivaten en opties omzetten in aandelen met stemrecht om mee te kunnen doen aan de stemming.

Dat kost de hedgefondsen tientallen miljoenen, dus zijn ze niet heel happig om mee te doen.