De Gender Diversity Index ETF werd opgezet om een zaak te maken voor meer vrouwen in de bestuurskamer. De bedrijven met meer vrouwen in de top blijken het ook nog beter te doen op de beurs.

De ETF werd eerder dit jaar gelanceerd en was minder bedoeld als echte belegging, maar meer als een statement richting bedrijven om meer vrouwen in de top op te nemen. Maar als belegging blijkt de ETF het ook goed te doen, schrijft beleggingssite MarketWatch.

De ETF volgt de Gender Diversity Index, net als de ETF opgezet door vermogensbeheerder State Street Global Advisors. In die index zijn de Amerikaanse bedrijven opgenomen met het hoogste percentage vrouwen onder de topmensen.

Beter dan de rest van de markt

Hoewel meer bedoeld als een statement voor meer vrouwen in de top, blijkt de ETF die de Gender Diversity Index volgt ook nog een goede belegging zijn.

Volgens onderzoeksbureau MSCI Research leverden bedrijven met een sterk vrouwelijk leiderschap een rendement van 10,1 procent op. Beduidend beter dan de 7,4 procent voor overige bedrijven.

Zakenbank UBS ziet wel wat in de ETF, schreef het eerder in een bericht aan beleggers. "Er is bewijs voor een positieve impact van genderdiversiteit op de winstgevendheid en aandelenprijs van een bedrijf. Dat wordt toegerekend aan een beter beslissingsproces door een grotere diversiteit van perspectief en vaardigheden."