De S&P500-index begint een beetje prijzig te worden, zegt aandelenstrateeg David Kostin van Goldman Sachs.

Hoewel de bedrijven in de S&P 500-index steeds minder winstgevend zijn houden beleggers daar geen rekening mee en worden de aandelen van deze bedrijven niet afgestraft, zo schrijft Kostin in een rapport dat in handen is van Business Insider.

Het rendement op aandelenvermogen (ROE) van de bedrijven in de S&P500-index is volgens Kostin in de afgelopen 8 kwartalen afgenomen. Dat betekent dat een bedrijf voor elke dollar aan aandelenvermogen minder winst maakt.

Correctie van 25 procent

De koers/boekwaarde-verhouding (P/B), een maatstaf van de waarde van een bedrijf, is in dezelfde periode echter gestegen en ligt boven het 40-jaars gemiddelde. Historisch gezien zou de P/B op basis van de huidige ROE veel lager moeten liggen en dit impliceert volgens Kostin dat de S&P500-index met 25 procent zou kunnen dalen.

Markt is te duur

Kostin waarschuwt al enige tijd voor een mogelijke correctie van aandelen. De markt is volgens hem te duur geworden ten opzichte van het historisch gemiddelde. De strateeg hanteert een koersdoel voor de S&P 500-index van 2.100 punten per eind 2016. Maandag eindigde de S&P500-index op 2.139 punten.

Lees ook op finanzen.nl: 'Nieuwe golf van beursgangen op komst'