Geen enkele grondstof wordt geconfronteerd met de unieke druk waaronder uranium en kernbrandstof staan. En er is weinig hoop op een spoedig herstel.

Van alle grondstoffen zijn de vooruitzichten voor uranium, het element waarop kerncentrales draaien, het slechtst. En er is vrijwel geen hoop dat de omstandigheden snel zullen verbeteren, zo meldt The Wall Street Journal.

In tegenstelling tot andere grondstoffen zorgt een lagere prijs namelijk niet voor meer vraag naar uranium. De prijs van uraniumdioxide, het voornaamste bestanddeel van uraniniet, steeg in de vijf jaar tot juni 2007 met 1400 procent tot 136 dollar per pond. Tegenwoordig bedraagt de prijs 25 dollar per pond.

Sombere vooruitzichten

Er zijn volgens de zakenkrant een aantal redenen voor de zwakke vooruitzichten. De meest voor de hand liggende reden is de sluiting van kerncentrales na de nucleaire ramp in Fukushima, Japan.

Na de ramp werden ook in Duitsland en Zweden kerncentrales gesloten. België en Taiwan overwegen eveneens hun kerncentrales te sluiten. Zelfs China, de leidende groeimarkt van kernenergie, stelde de goedkeuring van nieuwe kerncentrales uit.

China is nog een lichtpuntje voor de markt van kernbrandstof.