De vlucht naar veilige havens zorgde dit jaar voor een flinke stijging van de goudprijs, maar die rally lijkt nu voorbij.

De goudprijs die dit jaar overwegend in de lift zat lijkt nu de piek te hebben bereikt. Dat zegt grondstoffenstrateeg Christopher Louney van RBC Capital Markets tegen zakenzender CNBC.

De opmars van de goudprijs, die dit jaar met 24 procent steeg, was volgens Louney volkomen terecht. "Er was sprake van een soort van perfecte storm voor goud, maar de vrees rond de Brexit, de zorgen over het rentebeleid van de Fed en de economie lijken nu uitgeraasd te zijn", aldus Louney.

Goudprijs gezakt sinds jaarpiek

"We hadden de Brexit, onzekerheid, volatiliteit en zeer lage yields. Er waren zoveel factoren die gunstig waren voor goud", verklaarde de strateeg. Sinds de jaarpiek op 6 juli is de prijs van het edelmetaal, dat in onrustige beurstijden als een veilige haven wordt gezien, met 4 procent gedaald.

"De rally werd vooral gedreven door twee fundamentele factoren en die kwamen beide voort uit de vraagkant van investeerders. In onze visie was het dus eigenlijk een 'eenpotige' rally", zegt Louney.

Ook bij het uitblijven van een rentestijging in september moeten beleggers volgens Louney niet rekenen op een verdere goudrally.