ArcelorMittal is een van de meest volatiele aandelen op de AEX. Het bedrijf staat bijna dagelijks bij de grootste dalers of stijgers. Finanzen.nl-columnist Olsny Freitas legt uit hoe dat komt.

Arcelormittal is de grootste staalproducent ter wereld. Het aandeel is een ware rollercoaster, dat vaak tussen het lijstje hardste stijgers of dalers staat. Het schommelt dit jaar tussen 2,59 euro en 5,95 euro.

Op de beurs is het aandeel door de torenhoge schulden al jaren het zwarte schaap. Eind vorig jaar en begin dit jaar konden we daar de extreem lage grondstofprijzen aan toevoegen. Wat veroorzaakte dit, wat is de toekomst voor de grondstofprijzen en wat betekent dit voor Arcelormittal?

Wie aan staal denkt, denkt aan China. Het is niet mogelijk om op zinvolle wijze te beleggen in staalproducenten zonder China in ogenschouw te nemen. Het is namelijk met afstand de grootste staalproducent ter wereld.

De Chinese bedrijven moeten al dat staal dat zij produceren ergens kwijt. Tot voor kort werd dat staal gedumpt in de VS en Europa. Voor Arcelormittal betekende dat een erg pijnlijke tijd. Zo moest het begin dit jaar 3 miljard euro ophalen om hun overlevingskans te vergroten.

Protectionisme

Europa en met name de VS nemen nu protectionistische maatregelen tegen de staaldump uit China. 

Arcelormittal lijkt hier goed van te kunnen profiteren. Het bedrijf is te koop voor 60 procent van de boekwaarde, terwijl het industrie gemiddelde tussen de 90 procent en 120 procent ligt.

Arcelormittal heeft (gedwongen) moet herstructureren en als gevolg hiervan heeft het bedrijf dit halfjaar een hoger bedrijfsresultaat terwijl de omzet juist daalde. Betere marges dus.

Ook betaalde het 900 miljoen euro schuld af, waardoor de rentelast daalde. De verwachting is dat het bedrijf eind dit jaar een positieve vrije kasstroom produceert. Al met al een interessant aandeel om te volgen.

Lees de hele analyse van Olsny Freitas op finanzen.nl