Professoren trekken aan de noodrem voor pensioenfondsen, die hun hoofd niet boven water kunnen houden met het huidige monetaire beleid.

"Pensioenfondsen kunnen niet aan hun toekomstige verplichtingen voldoen als de rentes op hetzelfde lage niveau blijven", is hoogleraar vermogensbeheer aan de universiteit van Frankfurt Olaf Stotz duidelijk tegen persbureau Bloomberg. "Er moet wat gebeuren", vindt hij.

ECB-voorzitter Mario Draghi wordt vanwege het ruime monetaire beleid van de centrale bank als schuldige aangewezen voor de ellende waar pensioenfondsen mee zitten. Door de lage rentes en het opkoopprogramma van de ECB leveren obligaties nog maar heel weinig rendement op.

Pensioengaten

Pensioenfondsen zitten van oudsher in de obligaties, omdat het veilige langetermijnbeleggingen waren die altijd een degelijk rendement opleverde. Maar nu die zekerheid weg is gevallen, dreigen er pensioengaten in sommige landen.

Zoals het er nu naar uitziet kunnen pensioenfondsen in de EU gemiddeld maar voor 76 procent aan hun verplichtingen voldoen. Ook Nederland houdt het hoofd niet boven water.