Voor zijn grote successen maakte John Bogle een grote beleggingsfout die zijn bedrijf veel geld en hem zijn baan kostte. Dit leerde hij ervan.

Bogle wordt inmiddels gezien als de koning van de indexfondsen en zijn bedrijf Vanguard is een van de grootste ter wereld op dat vlak. Maar voor al die successen ging ook Bogle wel eens flink onderuit.

In 1974 werd Bogle namelijk ontslagen door zijn toenmalige werkgever Wellington Fund, omdat hij dat fonds wilde laten fuseren met een ander fonds dat vol zat met gevaarlijke beleggingen. Wellington verloor veel geld, Bogle verloor zijn baan.

Belangrijke les

Bogle leerde een belangrijke les uit dit debacle, schrijft zakenzender CNBC. Hij leerde namelijk toe te geven dat hij een fout had gemaakt in plaats van eromheen te draaien.

Kort na zijn ontslag startte Bogle zijn indexfondsbedrijf Vanguard, dat een gigantisch succes is geworden. Het advies om niet bang te zijn toe te geven dat je fout zit, draagt hij nog altijd uit.

Wells Fargo

CNBC haalt het advies van Bogle aan om te relateren aan de situatie bij schandaalbank Wells Fargo, waar medewerkers op grote schaal fraudeerden. Bij Wells Fargo wordt de verantwoordelijkheid voor het bedrog afgeschoven op de ontslagen medewerkers.

Problemen met de bankcultuur zouden er niet zijn en de ontslagen medewerkers worden mindere goden genoemd. Dat gaat dus in tegen de principes van je fouten toegeven en de verantwoordelijkheid nemen.