Er werd hard onderhandeld, maar nu is de overname van Monsanto door Bayer rond. Bayer wilde Monsanto graag binnenhengelen, maar er zijn ook veel tegenstanders.

Bayer bereikte woendsag een akkoord voor een overnamedeal met Monsanto. Met een totale waarde van van 66 miljard dollar (bijna 59 miljard euro) is het de grootste Duitse overname ooit.

Bayer betaalt 128 dollar per aandeel in contanten voor Monsanto. Dat is een premie van 44 procent bovenop de koers van Monsanto de dag voordat Bayer het bod plaatste. Daarnaast is overeengekomen dat de Duitsers 2 miljard dollar betalen als de deal door bezwaren van toezichthouders toch niet door kan gaan.

Samen worden Bayer en Monsanto de grootste producent van zaaigoed en bestrijdingsmiddelen voor de landbouw ter wereld.

Waarom 

We kennen Bayer vooral als farmaceut, maar met de overname van Monsanto zal de focus nog meer op gewassen en bestrijdingsmiddelen komen te liggen. Nu haalt Bayer nog 30 procent van zijn omzet uit deze business. Na de overname van Monsanto zal dat de helft zijn.

Bovendien vergroten de Duitsers met de overname hun marktaandeel in de Verenigde Staten aanzienlijk.

Toch omschrijft Monsanto-baas Hugh Grant in zakenkrant Financial Times de deal als een "match made in heaven". "Monsanto maakt zaden, Bayer gewasbeschermingsmiddelen. Wanneer je die twee samenvoegt kun je een heel nieuw arsenaal van middelen en innovaties maken op een ongeëvenaarde schaal", prijst Grant de deal aan.

De logica achter de overname is een klassiek gevalletje verticale integratie. Voor zaden, bestrijdingsmiddelen en advies moeten boeren nu allemaal bij Bayer-Monsanto zijn. De belofte is dat het boerenland nog meer opbrengt wanneer alles van zaad tot plant op elkaar is afgestemd.

Waarom er zoveel mensen tegen de overname zijn, lees je op finanzen.nl.