Dividendaandelen zijn in trek bij beleggers en worden vaak gezien als een veilige haven op de aandelenmarkt. Maar de aandelen worden al snel te duur, zo stelt fondsenspecialist Morningstar.

Een van de redenen hiervoor is dat dividendfondsen vaak in dezelfde vijver vissen, aldus analist Jeffery Schumacher van Morningstar.

De marktvorser kwam steeds dezelfde dividendaandelen tegen in de portefeuilles van dividendbeleggers. "De groeiende belangstelling voor dit type aandelen zorgt ervoor dat de waarderingen oplopen, en hard ook", zo stelt Schumacher.

Volgens Morningstar wordt er tegenwoordig zestien keer de winst betaald voor een dividendfonds, terwijl dit in 2012 nog 13 keer was. Evenwel zijn de dividendportefeuilles gemiddeld genomen nog wel steeds iets goedkoper dan de benchmark, waarvoor 18 keer de winst wordt betaald.

'Niet goedkoop meer'

"Dividendaandelen zijn vandaag de dag niet goedkoop meer", aldus de analist. "Waarderingen staan op een hoog niveau, wat steeds moeilijker te verantwoorden is en mogelijk het defensieve karakter van deze aandelen kan ondermijnen tijdens een beurscorrectie."

Dividend wordt steeds bepalender voor beleggers bij het maken van beleggingskeuzes. Door de lage rentes en rendementen op obligaties, worden dividenden als een alternatieve inkomstenbron aangeboord.