Jarenlang was er wetenschappelijke discussie over wat beleggers doen na een flink verlies. Nu is er een alternatief.

Een belegger die een groot verlies heeft geleden op de beurs gaat ofwel op zijn tellen passen of gaat juist meer risico nemen om het verlies goed te maken. Over welke van deze twee theorieën juist is, voeren wetenschappers felle discussie.

Maar nu is er een nieuw inzicht dat stelt dat deze twee theorieën gewoon vredig naast elkaar kunnen bestaan. De theorie luidt: het hangt van de situatie af.

Dat bleek uit onderzoek van Alex Imas van de Amerikaanse Carnegie Mellon University, schrijft Wall Street Journal. Volgens Imas hangt de reactie van de belegger ervan af of de belegger daadwerkelijk zijn verlies hebben genomen door de aandelen te verkopen of dat het verlies alleen op papier bestaat.

Verlies

Mensen die hun verlies hebben genomen, zijn doorgaans minder geneigd om meer risico te gaan nemen, ontdekte Imas. Maar als de verliezen alleen op papier bestaan, wordt er juist meer risico genomen.

De gedachte erachter is volgens professor Imas dat een genomen verlies concreet is geworden en niet meer genegeerd kan worden door de belegger. Bij een verlies dat nog open staat, heeft de belegger nog het idee dat een toekomstige prijsstijging het verlies ongedaan kan maken.

Ruilen

Bij professionele beleggingsbedrijven zou het een oplossing kunnen zijn om handelaren te laten ruilen van hun ingenomen posities, als een bepaalde handelaar verlies heeft geleden op een positie.

Dat heeft volgens Imas hetzelfde effect als verlies nemen, omdat de belegging voor de handelaar die een andere positie onder zijn hoede krijgt voorbij is en de nieuwe handelaar dus een nieuwe start maakt.

Lees ook op finanzen.nl: Man die 'geldklopperij' ABN aan de kaak stelde, pleit voor slow beleggen: 'De markt is je vriend'