Niet zolang geleden stond Mongolië nog bovenaan aan de lijst van favoriete investeringsplekken, nu mijden investeerders het land als de pest.

Mongolië was de afgelopen jaren zeer in trek bij investeerders die op zoek waren naar alternatieven voor de lage of zelfs negatieve rendementen op obligaties. Door de vooruitzichten van onaangeboorde mijnen barstensvol met koper en goud stroomde het kapitaal richting het dunbevolkste land ter wereld, zo meldt The Wall Street Journal.

In augustus kwam er echter een abrupt eind aan het Mongoolse investeringsfeest.

De waarschuwing van de Mongoolse minister van Financiën dat de overheidsschuld uitkomt op 78 procent van het bruto binnenlands product (bbp) joeg de internationele beleggers schrik aan. Dat percentage ligt namelijk ver boven de doelstelling van 55 procent.

Verkoopgolf

De waarschuwing veroorzaakte een verkoopgolf op de Mongolese markten. Het in dollars genoteerde schuldpapier van het land ging hard onderuit en de munt, de tugrik, zakte flink in waarde.

"Mongolië was tot voor kort de lieveling van de markten en kon niets verkeerd doen", zegt Bejoy Das Gupta, hoofdeconoom Asia/Pacific bij het Institute of International Finance. "Maar bij een harde landing reageren de markten razendsnel."