Een sterke dollar is goed voor de Amerikaanse economie en 2017 zal volgens journalist Jared Dillian een goed jaar zijn voor de Amerikaanse munt.

Een sterke munt maakt het moeilijker voor bedrijven om producten te exporteren, aangezien hun producten relatief duurder worden in het buitenland. Dit is volgens Jared Dillian, die de nieuwsbrief Mauldin Economics uitgeeft, echter juist goed nieuws voor de economie.

Door een dure munt moeten bedrijven zeer gedisciplineerd opereren om de kosten zo laag mogelijk te houden en concurrerend te blijven. En dat maakt de economie volgens Dillian een "lean, mean fighting machine": een afgetrainde vechtmachine.

VS beste plek

De VS is volgens Dillian nog altijd de beste plek om te investeren, en dat wordt volgend jaar alleen nog maar beter. De Federal Reserve zal volgens hem na de Amerikaanse presidentsverkiezingen de rente verder verhogen.

Voor 2017 houdt hij rekening met een verhoging van in totaal 100 basispunten, en dat is nog niet ingeprijsd in de valutamarkt.

Dillian schat dat 60 tot 70 procent van de wisselkoersbewegingen kunnen worden verklaard door de verschillen in rentetarieven. Als de Fed de rente gaat verhogen, terwijl de centrale banken in andere landen de rente verder zullen verlagen, zal de dollar alleen maar sterker worden.

En aangezien de Amerikaanse regering er weinig aan doet om de dollar omlaag te praten kan de munt volgens hem nog flink verder stijgen voordat er mogelijk wordt ingegrepen.

Lees ook op finanzen.nl: Speculatie brengt koers bitcoin omhoog