De Italiaanse overheid is beleggers aan het polsen over de interesse voor een obligatie met een looptijd van 50 jaar.

Volgens The Wall Street Journal is het opnieuw een teken hoe wanhopig beleggers op zoek zijn naar rendement. "Het helpt zelfs slecht presterende economieën om financiering voor een langere periode rond te krijgen", schrijft de Amerikaanse krant.

Door de lage rentes leveren obligaties steeds minder op, beleggers leveren zelfs al geld in om staats- en bedrijfsobligaties te mogen kopen. Daarom wordt er steeds meer afwijkend schuldpapier uitgegeven, waarin beleggers toch geïnteresseerd in zijn, omdat ze tenminste nog iets opleveren.

Ze kopen bijvoorbeeld obligaties met een looptijd van langer dan 100 jaar, of schuldpapier van landen met een lage kredietrating.

Vraagtekens bij Italië

Een obligatie met een looptijd van 50 jaar uit Italië zou in dat rijtje passen. Het land kampt met een fikse bankencrisis en er sluimert ook een politieke crisis voor de hele EU als de problemen met de banken niet goed worden opgelost.

Italië is op dit moment dus niet de veiligste belegging, maar de hoop is dat beleggers net wat meer dan niets krijgen. Obligaties van andere landen met dezelfde looptijd bieden geen vetpot, maar net iets meer dan een simpele spaarrekening.

Het rendement op een 50-jarige staatslening van Spanje ligt momenteel rond de 2,5 procent, en Belgisch staatspapier met deze looptijd levert 1,3 procent op.

Lees ook op finanzen.nl: Rentebesluit ECB: zoek de verschillen met de vorige keer (er is er maar één)