De angstbarometer van de beurs staat te laag en dat komt vooral door de overactieve centrale banken.

De CBOE Volatility Index (VIX), ook wel de angstbarometer van de markt genoemd, stond dinsdag op een niveau van ongeveer 12. Dat is ruim onder het langetermijngemiddelde, zo schrijft Daisy Maxey van The Wall Street Journal.

Onrust

Door de onrust op de beurzen aan het begin van het jaar steeg de VIX in januari nog tot boven de 27, maar zelfs dat is niet zo hoog als normaal gesproken, zegt Russ Koesterich, hoofd beleggen bij BlackRock Global Allocation Fund.

Historisch gezien wordt de VIX vooral gedreven door kredietmarktcondities, zoals high-yield spreads, ofwel het renteverschil tussen rommelobligaties en obligaties van bedrijven met een hoge kredietrating. Dat verschil geeft de risicopremie weer die beleggers eisen voor het houden van risicovollere waardepapieren.

VIX is te laag

"Maar zelfs nu de spreads kleiner zijn geworden sinds de start van het jaar is de volatiliteit nog sneller afgenomen. Op basis van de high-yield spreads zou de volatiliteit dichter tegen de 20 moeten liggen in plaats van rond de 10", aldus Koesterich.