Valuta-expert James Rickards verwacht dat Amerikaanse dollar in de komende jaren 50 tot 80 procent in waarde zal dalen.

Met de topconferentie van de G20, die zondag en maandag werd gehouden in de Chinese stad Hangzhou, is een begin gemaakt met de afbraak van de dollar. Dat schrijft de Amerikaanse advocaat en valutaspecialist James Rickards op de onafhankelijke financiële website Daily Reckoning.

Transformaties

In de komende weken zal volgens Rickards, die faam verwierf met bestsellers als 'Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis' en 'The Death of Money: The Coming Collapse of the International Monetary System', een van de belangrijkste transformaties in het monetaire systeem in meer dan 30 jaar plaatsvinden.

Op 30 september zal de Chinese yuan namelijk officieel toetreden tot het mandje van SDR-valuta. Dit mandje van Special Drawing Rights (SDR), ofwel bijzondere trekkingsrechten, is een reservemiddel dat door het Internationaal Monetair Fonds is gecreëerd.

Waardedaling

Een SDR is zelf geen valuta, maar het is een recht om valuta te kopen via het IMF als een land een betalingsbalanstekort heeft. Volgens Rickards kan dit uiteindelijk leiden tot een flinke waardedaling van de dollar.