Beursgenoteerde multinationals die in Europa hopen te profiteren van voordelige belastingconstructies, krijgen steeds meer het vuur aan de schenen gelegd.

Nadat de Ierse fiscus door de Europese Commissie werd gedwongen om een heffing van 13 miljard dollar bij Apple te doen, laait de irritatie over de belastingvoordelen van Amerikaanse beursgiganten in Europa op. Christian Kern, bondskanselier van Oostenrijk, haalt nu ook uit naar de bedrijven en Nederland.

In een interview met de Oostenrijkse krant Der Standard haalt hij uit naar "Amazon, Starbucks en andere bedrijven." Volgens hem heeft Starbucks in 2014 in totaal 1.400 euro aan vennootschapsbelasting betaald. Een belachelijk bedrag, stelt Kern.

Worstenkraam betaalt meer

Elk Weens koffiehuis, elke worstenkraam betaalt in Oostenrijk meer belasting dan een multinationals. Daarom was het belangrijk dat de Europese Commissie bepaald heeft dat Apple een naheffing van 13 miljard euro moet krijgen."

De Oostenrijkse politieke leider hekelt de regelingen die Ierland, Luxemburg, Malta en ook Nederland treffen met multinationals, om het aantrekkelijker voor hen te maken zich in het land te vestigen.

Kern: "Wat Ierland, Nederland, Luxemburg of Malta doen is niet solidair met de rest van de Europese economie."