Handelaren letten bij het Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag naar buiten komt vooral op wat het betekent voor het rentebeleid van de Fed.

Economen verwachten dat de Amerikaanse economie in augustus 180.000 banen heeft gecreëerd, zo blijkt uit de consensus van persbureau Bloomberg.

Na de solide banengroei in juni en juli zou een sterk banenrapport over augustus mogelijk voldoende zijn om de Federal Reserve ervan te overtuigen om de rente in september al te verhogen.

Spectaculair cijfer om Fed te bewegen

Volgens Akin Oyedele van Business Insider dient de banengroei in augustus echter wel spectaculair te zijn om de Fed in beweging te brengen. Dave Lutz, hoofd indextrackers bij JonesTrading, stelt dat de markt bij een banengroei van 225.000 of meer een renteverhoging in september zal gaan inprijzen.

Markt ziet nog geen rentestap in september

Uit futures-contracten op de Federal Funds Rate, de beleidsrente van de Fed, blijkt dat de kans op een renteverhoging in september nu nog maar op 32 procent wordt ingeschat. Voor een renteverhoging in december is de kans 59 procent. Voorafgaand aan de renteverhoging in december 2015 bedroeg dit 70 procent.

Lutz geeft aan dat handelaren ook veel aandacht besteden aan de voorspelling van de banengroei van Goldman Sachs. De economen van de bank rekenen op 165.000 banen, dat is minder dan de consensus.

Een zeer sterk banencijfer zou de ingedutte markt mogelijk wakker kunnen schudden. De S&P500-index sloot donderdag vrijwel onveranderd. De brede Amerikaanse beursindex heeft al 40 dagen op rij geen bewegingen van meer dan 1 procent laten zien.