Het is 40 jaar geleden dat het eerste indexfonds op de markt kwam. Dat begon met 11 miljoen dollar en heeft nu ruim 250 miljard onder beheer.

Het eerste indexfonds was van Vanguard Group: het First Index Investment Trust. Het fonds bestaat nog steeds, onder de naam Vanguard 500 Index Fund, maar kort na het begin werd al overwogen om het te liquideren, schrijft The Wall Street Journal.

Het fonds haalde namelijk 11,3 miljoen dollar aan vermogen op terwijl het doel was om 150 miljoen dollar binnen te halen. De bank die als underwriter aan het fonds verbonden was, was zo teleurgesteld dat ze het geld terug wilden geven aan de beleggers. "Hell no", was het antwoord van indexfondskoning John Bogle, grondlegger van het fonds.

Van 11 miljoen naar 250 miljard

Bogle kreeg gelijk met zijn weigering want nu heeft het fonds 250 miljard dollar onder beheer en heeft alleen Vanguard zelf al meer dan honderd indexfondsen opgezet.

Indexfondsen volgen een brede index, in het geval van een aandelenfonds bijvoorbeeld de AEX of de Amerikaanse S&P 500, door simpelweg volgens dezelfde weging alle aandelen uit de benchmarkindex in te slaan. Doel is de markt te volgen in plaats van hem te verslaan, zoals actieve beheerders proberen.

Succes na een paar jaar

Indexfondsen waren in de jaren '70 nog niet bijster succesvol, omdat de markten ook moeizaam liepen.

Maar het succes kwam in de jaren '80 en '90. Tijdens de beursrally van augustus 1982 tot maart 2000 liepen de beurzen op en profiteerden de indexfondsen mee, met een gemiddeld jaarlijks rendement van zo'n 18 procent.

"Eerst kregen we betere markten", concludeert Bogle bij WSJ, "en toen gaven de indexfondsen je een eerlijk deel van de goede markt."

Lees ook op finanzen.nl: Psychologen moeten analisten UBS helpen om een beter advies te geven