Robeco-man Jeroen Blokland heeft het idee dat beleggers niet voorbereid zijn op een renteverhoging, maar windt er geen doekjes om: wat hem betreft verhoogt de Fed al in september.

Wat Blokland, portefeuillemanager bij de bekende Nederlandse vermogensbeheerder Robeco, betreft gaat de rente al in september omhoog, al durft hij zeker niet zijn hand ervoor in het vuur te steken dat de Fed dat ook daadwerkelijk doet.

"Ik denk dat de Fed de rente moet verhogen, maar gezien de voorzichtigheid in het verleden is het niet onwaarschijnlijk dat ze het uitstellen", zegt Blokland bij de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Volgens hem is er genoeg wat spreekt voor een verhoging: "Als je kijkt naar de economie tussen nu en december, de laatste keer dat de Fed de rente verhoogde, heeft de economie het best oké gedaan."

Niet voorbereid

Een probleem is volgens Blokland dat beleggers niet goed voorbereid zijn voor een renteverhoging. De markten schatten de kans op een renteverhoging in september op ongeveer een kwart.

Blokland gelooft er wel in dat de eerste renteverhoging deze maand al zou kunnen komen. "En daarna zullen waarschijnlijk nog een paar volgen", zegt de Robeco-man. "En ik denk niet dat beleggers daar volledig op voorbereid zijn. De markt ziet er een beetje bubbelig uit, dus een renteverhoging zou een belangrijke horde kunnen zijn voor aandelen om verder te stijgen."

Lees ook op finanzen.nl: Moet je nou actief of passief beleggen in een inefficiënte markt?