Na rust van augustus volgt septemberstorm op de beurs

Beleggers zullen in de historisch slechte beursmaand september mogelijk nog vaak terugverlangen na de kalme zomermaand augustus, denken sommige analisten.

Augustus is een rustig beursmaandje: de Amerikaanse S&P 500-index beweegt in de meest krappe range in bijna 50 jaar en het handelsvolume is gedaald tot het laagste niveau in maanden.

De vakantieperiode is echter bijna voorbij en de volumes zullen snel weer aantrekken. De koersen zullen waarschijnlijk dalen want september is historisch gezien de slechtste beursmaand voor aandelen.

Sinds 1928 is de S&P 500-index in september in 56 procent van de gevallen gedaald. Dat meldt beleggingssite MarketWatch op basis van gegevens van Bank of America Merrill Lynch. De Dow Jones-index zakte in september gemiddeld met 1,1 procent.

Correctie opkomst

Sommige analisten zien in de lage volatiliteit en volumes op de beurzen ook een voorbode voor een ophanden zijnde correctie, naar beneden. De S&P500-index is in de afgelopen 35 dagen niet meer dan 1 procent gestegen of gedaald.

Daarnaast vonden in de afgelopen 7 weken twee van de langste reeksen in 45 jaar plaats met dagelijkse koersbewegingen van minder dan 0,75 procent, zo stelt marktstrateeg Ryan Detrick van LPL Financial.

Handelsvolumes waren ook opvallend laag in augustus.

Tip de redactie