Valt een belangrijke pijler voor de recente beursrally weg?

Volgens hoogleraar Aswath Damodaran schuilt het gevaar voor de aandelenmarkten erin dat bedrijven niet op hetzelfde niveau dividend kunnen uitbetalen of hun eigen aandelen op kunnen kopen.

Volgens Damodaran hebben beursbedrijven in de eerste helft van 2016 gemiddeld 112 procent van hun winst gestoken in dividend of het opkopen van eigen aandelen, schrijft Steven Russolillo van The Wall Street Journal.

Beleggers zijn dol op bedrijven die geld terug sluizen naar aandeelhouders, maar op de lange termijn is het natuurlijk niet vol te houden om meer geld aan aandeelhouders terug te geven dan er aan winst binnen komt. Dan teer je als onderneming in op het eigen vermogen.

Beleggers hebben vaak voor bedrijven gekozen juist vanwege de dividenduitkeringen en opkoopprogramma's, waardoor de beurswaardering van ondernemingen is gestegen. Maar diezelfde beleggers zullen waarschijnlijk net zo makkelijk weer uitstappen als bedrijven de cash voor dit soort acties niet meer kunnen ophoesten.

Dalende winsten

De bedrijven in de brede Amerikaanse index S&P 500-index hebben inmiddels al vier kwartalen op rij dalende winsten geboekt. Daardoor worden de bedrijven mogelijk gedwongen minder eigen aandelen in te kopen en dat zou een flinke steunpilaar voor de markt wegnemen.

De verwachting is dat de daling van de verkoop- en winstcijfers de komende kwartalen alleen maar aanhoudt, waardoor het moeilijk zal blijven voor bedrijven om beleggers te pleasen met dividend en aandelenopkoop. Let op voor turbulentie op de beurs, waarschuwt Russolillo daarom.

Lees ook op finanzen.nl: Goudfanaten herkennen zichzelf in Trump

Tip de redactie