Deur voor renteverhoging verder open, maar is het al ver genoeg?

De voormalige Amerikaanse minister van Financiën Lawrence Summers verwacht geen renteverhoging door de Federal Reserve in september, zelfs niet bij een sterk banenrapport op vrijdag.

In een column op de Washington Post schrijft ex-minister Lawrence Summers - nu een hoogleraar aan de prestigieuze Harvard University - dat een renteverhoging in september onwaarschijnlijk lijkt. Ook als het banenrapport van aankomende vrijdag opnieuw sterk blijkt.

Hij haalde hierbij de situatie in de jaren 70 aan. De oliecrisis leidde toen tot hogere olieprijzen, hetgeen zorgde voor stagflatie. Dit is een situatie waarin de inflatie hoog is, de economische groei vertraagt en de werkloosheid hoog blijft.

Volgens sommige economen loopt het risico op stagflatie weer op. Vermogensbeheerder Schroders stelde dat stagflatie "een van de grote problemen is waarvoor beleidsmakers zich gesteld zien".

Geen herhaling van de geschiedenis

Summers ziet geen aanleiding voor een herhaling van de geschiedenis. Wel is de deskundige het met Fed-voorzitter Janet Yellen eens dat de argumenten voor een renteverhoging sterker zijn dan in de afgelopen maanden.

"De economie lijkt zeker aan kracht te winnen in de tweede helft van het jaar, de schok na de Brexit-stem lijkt verwerkt en op de financiële markten is het ongewoon rustig", aldus Summers. De deur voor een renteverhoging mag dan wel wat verder openstaan, maar mogelijk niet ver genoeg voor actie, zo beargumenteerde de oud-minister.

Volgens topbelegger Mohamed El-Erian is de kans op een renteverhoging in september juist heel groot.

Tip de redactie