Welke trainer is de beste 'topman' voor het aandeel Ajax?

Het aandeel Ajax is een vreemde eend in de bijt. Niet de financiële, maar juist de sportieve prestaties lijken de koers te bepalen. Onder welke trainer liep dat het best?

De aandeelhouders van Ajax zijn vooral supporters, waardoor het aandeel meer beweegt op sportieve, dan financiële prestaties, schreef beleggingsexpert Patrick Beijersbergen ooit.

Dinsdagochtend bijvoorbeeld opende Ajax ongeveer 4 procent hoger nadat bekend was geworden dat de voetbalclub Hakim Ziyech, sterspeler van FC Twente, heeft gekocht. De voetbaltransfer lijkt zo vergelijkbaar met een overname door een 'normale' beursgenoteerde onderneming.

Deze redenering volgend zouden we de trainer van de Amsterdamse voetbalclub als sportief verantwoordelijke kunnen bombarderen tot CEO van Ajax. Hoe vaarde het aandeel onder de laatste vijf 'topmannen': Frank de Boer, Martin Jol, Marco van Basten, Henk ten Cate en Danny Blind? 

Let op: de huidige trainer Peter Bosz en tijdelijke trainers John van 't Schip, Adrie Koster zijn buiten beschouwing gelaten vanwege hun korte periode als trainer.

Champions League

De koersbewegingen van Ajax blijken af te hangen van het wel of niet halen van het hoofdtoernooi om de Champions League. Daar kunnen immers de miljoenen verdeeld worden.

Het is daarom ook niet verbazingwekkend dat het aandeel Ajax het beste presteerde onder Frank de Boer. Hij werd immers vier keer kampioen en verzekerde zich dus vier keer van de miljoenen uit de Champions League.

Bekijk op finanzen.nl het rendement van alle vijf trainers.

Tip de redactie