'Als iedereen passief belegt, wordt het chaos zonder grenzen'

De opmerking dat passief beleggen erger is dan marxisme maakt de tongen in beleggingsland los. Zelfs indexfondsbaron John Bogle voorspelt chaos bij een overdaad aan passief beleggen.

Strateeg Inigo Fraser Jenkins van marktonderzoeker Bernstein deed vorige week in een commentaar de stevige uitspraak dat passief beleggen erger is dan marxisme.

Daily Telegraph-columnist Allister Heath liet al weten Fraser Jenkins' zorgen over een overdaad aan passief beleggen wel te begrijpen, maar vond de vergelijking met het marxisme iets te ver gaan.

Chaos

Ook Wall Street Journal-columnist Jason Zweig mengt zich nu in de discussie. Hij haalt aan dat zelfs John Bogle, oprichter van de Vanguard Group die als eerste indexfondsen lanceerde, heeft gezegd dat passief beleggen niet te groot moet worden.

"Wat er gebeurt als iedereen belegt in indexfondsen," zei Bogle, "dan wordt het chaos, chaos zonder grenzen. Je kunt niet kopen of verkopen, er is geen liquiditeit, er is geen geen markt."

Maar voor het zo ver is, moet de markt van indexfondsen nog een stuk groter worden. De chaos die Bogle voorspelde, komt er volgens hem pas als passief beleggen 90 procent van de markt vormt. Zo ver is het nog lang niet.

De Nederlandse professor Eelke Heemskerk legt uit waar het gevaar van te veel indexfondsen in schuilt.

Tip de redactie