Investeerders zijn bezorgd dat de meest populaire handelsposities kwetsbaar zijn geworden voor een negatieve omslag.

Staatsobligaties, dividendaandelen en waardepapieren van opkomende markten zijn zeer in trek in de wereldwijde zoektocht naar rendement. In een ongewoon rustige markt kan elke stemmingsomslag ervoor zorgen dat investeerders, die allemaal dezelfde populaire posities hebben, tegelijk naar de uitgang rennen, zo waarschuwt The Wall Street Journal.

De eerste test komt vrijdag in de vorm van de toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen. Door de inschikkelijkheid onder investeerders is de markt kwetsbaar geworden voor een uitbarsting van volatiliteit, zo denken veel handelaren en analisten.

Markt is volgepakt

"De markt is aardig volgepakt en is rijp voor een terugval wanneer beleggers zich zorgen gaan maken", zegt Sean Lynch, aandelenstrateeg bij Wells Fagro Investment Institute.

Twee van de meest populaire sectoren zijn volgens Vadim Zlotnikow, marktstrateeg bij Alliance Bernstein, de niet-duurzame consumptiegoederen en nutsbedrijven. Door de reguliere dividendbetalingen zijn deze aandelen een populair alternatief voor obligaties.

In de afgelopen jaren hebben populaire of volgepakte sectoren een outperformance laten zien tijdens een opgaande beweging van de markt, maar leveren ze alle winst of meer weer in bij een negatieve stemmingsomslag, zo blijkt uit een onderzoek van Zlotnikow.

De ultralage rentes hebben beleggers in risicovollere alternatieven gezogen. Zo stroomde er volgens het Institute of International Finance sinds eind juli meer geld in fondsen van opkomende markten dan in fondsen van ontwikkelde markten en is het aandeel van opkomende markten in de portefeuilles van beleggingsfondsen gestegen tot het hoogste niveau in een jaar.

Yield-toerisme

"Wat we zien is yield-toerisme", zegt Alex Dryden, marktstrateeg bij JP Morgan Asset Management. "Dat is allemaal leuk en aardig, maar mensen lijken te zijn vergeten dat hogere yields komen met hogere risico's."

Lees ook op finanzen.nl: Bestseller-auteur: ‘Wie belegt op de lange termijn, is gek’