's Werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock wil tien ETF's sluiten, ook al boekten ze allemaal een keurig rendement.

Het extreemste geval is de iShares MSCI Emerging Markets Latin America ETF, een indextracker die belegde in opkomende landen in Latijns-Amerika. Deze ETF staat tot nu toe dit jaar op een plus van meer dan 35 procent, maar wordt van de kaart gehaald, schrijft nieuwssite Newsmax.

De reden voor de liquidaties van de fondsen: er is niet genoeg interesse, ondanks de successen van de ETF. In het genoemde Latijns-Amerikaanse fonds werd slechts 9 miljoen dollar beheerd, niet genoeg voor BlackRock.

Liquidatie

Het liquideren van fondsen was vroeger een doodzonde, schrijft Newsmax, maar wordt nu steeds gebruikelijker. Aanbieders proberen een beknopter pakket aan ETF's aan te bieden en liquideren daarom zogenoemde zombiefondsen, waarin maar weinig activiteit zit.

Dat vindt ETF-strateeg Davis Perlman van vermogensbeheerder UBS Wealth Management een goede zaak. "Een ETF kan qua prestaties een succes zijn, maar als niemand het bezit, zal het niet overleven."

Lees ook op finanzen.nl: Beleggers halen 3 miljard euro weg uit Europese ETF's na Brexit-stem