De recordhoogtes die de Amerikaanse beurzen onlangs bereikten, komen vooral door de jacht op dividend.

Dividend wordt steeds bepalender voor beleggers bij het maken van beleggingskeuzes. Door de lage rentes en rendementen op obligaties, worden dividenden als een alternatieve inkomstenbron aangeboord.

Er blijkt een steeds sterkere positieve correlatie te zijn tussen de dividendrendementen van aandelen en de koers van de S&P 500, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Beleggers kiezen voor aandelen met hoge dividendrendementen, dat zijn voornamelijk waarde-aandelen, en tegelijkertijd stijgt de index.

Normaal gesproken is de relatie juist tegenovergesteld. Een bedrijf dat veel dividend uitkeert, heeft minder ruimte om te investeren in groei. Dus als veel beleggers investeren in zo'n aandeel stijgt de beurs doorgaans niet. Groeiaandelen daarentegen keren meestal weinig rendement uit, maar helpen de beurs wel omhoog.

Zoektocht naar rendement

Dat de verhoudingen nu andersom liggen heeft veel te maken met de omgeving van de lage rente. Daardoor maken beleggers minder winst op bijvoorbeeld obligaties, die normaal gesproken voor een vaste inkomstenstroom zorgden. Dividend wordt door die beleggers als een soort substituut gezien.

Normaal was de verhouding tussen de koers van de S&P 500 en de winst per aandeel juist heel sterk, maar die correlatie is nu flink weggezakt.

Het huidige verband tussen dividend en de S&P 500 baart sommige analisten zorgen. Dit omdat de beursgenoteerde bedrijven steeds minder winsten maken en er door sommige meer aan dividend wordt betaald dan er aan winst binnenkomt. Dat is geen bestendige situatie, zeggen de critici.

Lees ook op finanzen.nl: Beleggen in de Champions League? Bij FC Kopenhagen viel in tegenstelling tot Ajax wel winst te halen