De invloed van de politiek op de financiële markten is volgens Standard Life Investments toegenomen. Dat was al het geval voor het Britse Brexit-referendum.

Volgens Andrew Milligan, hoofdstrateeg, en Craig Hoyda, analist bij Standard Life Investments, is er sprake van radicale politieke onzekerheid. Politieke discussies en onderhandelingen kunnen daardoor tot verschillende uitkomsten leiden en voor onrust op financiële markten zorgen.

Groeiende politieke onzekerheid

De uitkomst van het Brexit-referendum, de Britten stemden voor een vertrek uit de EU, heeft volgens de beleggingsexperts voor veel politieke onrust gezorgd. Maar ook in andere landen groeit de politieke onzekerheid.

In Spanje kan geen nieuwe regering worden gevormd en in Italië vindt in het najaar een referendum over constitutionele hervorming plaats waar de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn politieke lot aan heeft verbonden.

In de Verenigde Staten worden de presidentsverkiezingen in november gehouden en de algemene verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland die volgend jaar op het programma staan zullen zeer belangrijk zijn voor het bepalen van de koers van de EU.

De beurzen zelf, maar ook valuta en obligaties worden beïnvloed door de onrust.