Qatar Investment Authority, het staatsfonds van het land uit het Midden-Oosten, heeft een belang genomen van bijna 10 procent in de eigenaar van de Empire State Building.

Het staatsfonds kocht 29,6 miljoen nieuwe aandelen van Empire State Realty Trust, de eigenaar van de beroemde New Yorkse wolkenkrabber Empire State Building, voor 21 dollar per stuk. In totaal telde Qatar 622 miljoen dollar neer voor een belang van 9,9 procent, zo meldt The Wall Street Journal.

Naast de beroemde wolkenkrabber bezit Empire State Reatly Trust gebouwen in Manhattan, Westchester County en Connecticut. De Empire State Building, één van de grote toeristische trekpleisters van New York, is het meest waardevolle bezit van het beursgenoteerde vastgoedbedrijf en is goed voor meer dan 30 procent van de omzet van Empire State Realty Trust.

Buitenlands kapitaal in Manhattan

Manhattan is in de afgelopen jaren overspoeld door buitenlands kapitaal. Grote investeerders uit China, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië stoppen hun geld in Amerikaans vastgoed nu veel beleggingen in staatsobligaties niets meer opleveren.

Zo kocht de Chinese verzekeraar Anbang Insurance Group vorig jaar voor bijna 2 miljard dollar het beroemde Waldorf Astoria Hotel. De vastgoedprijzen in Manhattan rijzen door de grote belangstelling dan ook de pan uit.

In Nederland zouden de Qatarianen voor veel minder geld bijvoorbeeld de Rotterdamse attractie Euromast kunnen kopen. Ze moeten dan wel wachten tot eigenaar Jan-Dirk Paarlberg, die in 2012 werd veroordeeld tot vier jaar cel voor witwaspraktijken, oplichting en belastingfraude, weer op vrije voeten is. De Euromast stond voor 8 miljoen euro te koop, maar de verkoop werd volgens Het Financieele Dagblad opgeschort vanwege de celstraf van Paarlberg.