Is er sprake van een stierenmarkt of een berenmarkt in olie? Dit jaar kan het elke dag weer anders zijn.

Olie zit recent weer in een 'stierenmarkt' ofwel een opgaande markt. Of was het nou een 'berenmarkt' (neergaande markt)? De olieprijs is dit jaar al vijf keer van een berenmarkt in een stierenmarkt terecht gekomen en omgekeerd, zo meldt The Wall Street Journal.

De laatste keer dat de oliemarkt zo vaak van stemming wisselde, was in 1998. Een stijging of daling van twintig procent luidt het begin van een stieren- (plus twintig procent) of een berenmarkt (min twintig procent) in.

Er zijn geen definities over de omvang en lengte van een stieren- en berenmarkt. De olieprijs zakte met 47 procent tussen oktober 2015 en 20 januari 2016. In de daarop volgende zeven handelsdagen steeg de olieprijs met 27 procent om daarna in negen handelsdagen weer 22 procent te verliezen.

Rally van 95 procent

Vanaf 11 februari zette de prijs van het zwarte goud een opmars in die resulteerde in een rally van 95 procent tot 8 juni. Daarna zakte de olieprijs met 23 procent tot 8 augustus en inmiddels is die prijsdaling weer weggewerkt.

In 2015 werd de grens tussen een stieren- en berenmarkt vier keer overschreden. In 2014 toen de koersval van de olieprijs werd ingezet gebeurde dit niet één keer. In 2008 en 2009, toen de olieprijs een flinke daling en herstel liet zien, werd er vier keer gewisseld tussen een stieren- en berenmarkt.