Europese banken zitten in zwaar weer maar verhoogden hun dividend. Dat moeten ze volgens consultant Sean Corrigan niet doen.

Europese banken hebben het lastig op de beurs. De Euro Stoxx Banks, de index met de belangrijkste banken uit Europa, verloor tot nu toe dit jaar al meer dan 30 procent en over de afgelopen maanden zelfs ruim 36 procent.

Toch keerden veel banken over het tweede kwartaal van dit jaar meer dividend uit. Niet verstandig, zegt Corrigan, consultant van vermogensbeheerder Hinde Capital bij zakenzender CNBC.

Vooral Nederlandse en Franse banken hebben de dividendbetalingen flink verhoogd. Zo verdrievoudigde ING het dividend en betaalde ABN Amro over 2015 zo'n 85 procent meer dividend dan over 2014.

Grote Franse banken als BNP Paribas, Credit Agricole en Société Générale verhoogden hun dividend met 50 tot 70 procent.

Logisch?

Corrigan zet zijn vraagtekens bij de vrijgevigheid van de banken richting aandeelhouders. "De banken voeren het dividend op en de toezichthouders keuren dit goed, maar is het ook logisch?", vraagt hij zich bij CNBC af.

"Ik bedoel, de ene zwakke sector in Europa is de bankensector en financials in het geheel, en dan de moeilijke omstandigheden waaronder ze werken... Moeten ze überhaupt dividend uitbetalen? Ze moeten het in elk geval niet verhogen."