Vindt de olieprijs weer de weg omhoog?

Olie bevindt zich na de recente opmars weer in een 'stierenmarkt' door de hoop op acties van de OPEC en een verrassende daling van de Amerikaanse voorraden.

Minder dan drie weken geleden bevond het zwarte goud zich nog in een 'berenmarkt', na een prijsdaling van meer dan 20 procent ten opzichte van de recente piek.

Door de opmars in de afgelopen zes dagen is de olieprijs nu met meer dan 20 procent gestegen ten opzichte van het dieptepunt van deze maand en is het zwarte goud weer in een zogenoemde 'stierenmarkt' terechtgekomen.

De olieprijs zit weer in de lift nadat het oliekartel OPEC afgelopen maandag aankondigde in september een informele bijeenkomst te houden, zo meldt de Financial Times. Hoewel veel handelaren sceptisch blijven, heerst er toch enige hoop in de markt dat het kartel de olieproductie zal bevriezen.

De afnemende kans dat de Federal Reserve de rente dit jaar zal verhogen bood volgens handelaren ook steun aan de olieprijs.

Hedgefondsen en speculanten

De prijs van het zwarte goud wordt ook gesteund doordat hedgefondsen en speculanten positiever zijn geworden over olie en hun posities hebben opgeschroefd. Daarnaast zorgden de verrassende daling van de Amerikaanse olievoorraad en de sterke vraag naar benzine in de VS voor optimisme op de oliemarkt.

Tot nu toe heeft het herstel van de olieprijs niet geleid tot een sterke klim van de aandelenmarkten. De S&P 500-index is sinds het dieptepunt van de olieprijs op 2 augustus met 1,7 procent gestegen. De oliebedrijven in de S&P 500-index zijn sindsdien met 1,78 procent gestegen.

Lees ook op finanzen.nl: Beleggen in Apple of kinderen krijgen: zo rijk had je kunnen zijn

Tip de redactie