Blackrock voorspelt een hobbelige rit voor aandelen

Al zal de algehele tendens de komende tijd nog wel positief zijn, met name beleggers in Amerikaanse aandelen moeten rekening houden met een hobbelige rit.

In een gastcolumn in de zakenkrant Financial Times waarschuwt Richard Turnill, global chief investment strategist bij BlackRock, voor een "bumpy road", een hobbelige rit, voor aandelen.

Bovendien stelt de topman van de reus onder de vermogensbeheerders dat vooral Amerikaanse aandelen relatief duur zijn. Niet voor niets schroefden veel Amerikaanse bedrijven programma’s om eigen aandelen terug te kopen al terug.

Turnill is gematigd positief over de vooruitzichten van Amerikaanse aandelen, maar schat in dat de koersen de komende tijd aardig kunnen gaan schommelen. De verkiezingen in het land en het wankele herstel van de economie zijn de voornaamste oorzaken van de volatiliteit.

Japanse aandelen goedkoop

In een schrijven aan beleggers verwoordt de vermogensbeheerder dezelfde boodschap iets anders. Hierin stelt BlackRock dat aandelen uit de VS beleggers teleur zouden kunnen stellen.

Maar er is een alternatief. Aandelen uit Japan zouden momenteel relatief goedkoop zijn. Volgens persbureau Reuters had het breed georiënteerde BlackRock Global Allocation Fund afgelopen maand maar liefst 10 procent van zijn vermogen in Japanse aandelen gestopt. Dat is bijna het dubbele van de benchmark.

In juli werd de Japanse premier Shizo Abe herkozen waarmee de kans dat hij zijn ultraruime monetaire beleid voortzet erg groot is. Aandelen profiteren daarvan. Bovendien stelt de vermogensbeheerder dat Japanse aandelen momenteel lager dan de historische gemiddelden noteren.

De afgelopen drie maanden steeg de in dollars genoteerde MSCI Japan index 6,7 procent. De Amerikaanse Dow Jones deed het met 5,9 procent iets minder.

Lees ook op finanzen.nl: Beleggen in Apple of kinderen krijgen: zo rijk had je kunnen zijn

Tip de redactie