Door de waardedaling van Brits vastgoed heeft het Noorse staatsfonds een flinke knauw gekregen.

De Brexit-stem van Groot-Brittannië heeft het grote Noorse staatsfonds, opgericht om een deel van de olieopbrengsten te parkeren, enkele honderden miljoen gekost. De Noren moesten hun vastgoedportefeuille in Londen flink afwaarderen.

In totaal heeft het Noorse fonds 6 miljard euro aan beleggingen, een kwart van de vastgoedportefeuille van omgerekend bijna 24 miljard euro, in Brits vastgoed zitten. Dat moest na de Brexit flink afgewaardeerd worden. Britse kantoorruimtes en huizen zijn minder waard geworden sinds de Brexit-stem en dat effect is versterkt door de waardedaling van het Britse pond, schrijft Financial Times.

Extra afgewaardeerd

In totaal zou de Britse vastgoedportefeuille zo'n 3 procent minder waard zijn geworden schat het fonds zelf, maar het heeft extra marge genomen en heeft de beleggingen met 5 procent afgewaardeerd. Op een portefeuille van zo'n 6 miljard euro gaat die afwaardering dus om 300 miljoen euro.

Wat de precieze waardedaling zou zijn van de portefeuille kan door externe partijen volgens het fonds niet precies gewaardeerd worden, maar het zekere wordt voor het onzekere genomen.

Ondanks de vastgoedsof haalden de Noren het tweede kwartaal van dit jaar wel een positief rendement van 1,3 procent. Obligaties leverden met een rendement van 2,5 procent het meeste op en aandelen leverden een plus van 0,7 procent op.

De Noren maakten ook bekend in ASR en Philips Lighting te zijn gestapt.

Lees ook op finanzen.nl: Beleggen in Apple of kinderen krijgen: zo rijk had je kunnen zijn