Terwijl enkele van de grootste walvissen van Wall Street zich richting de uitgang bewegen, gokken de stieren erop dat ze het mis hebben.

In de afgelopen weken zijn grote investeerders op Wall Street, ook wel 'whales' of walvissen genoemd, als George Soros, David Pepper en Jeffrey Gundlach steeds negatiever geworden over de marktvooruitzichten. Dat blijkt volgens zakenzender CNBC uit hun marktposities.

Koersstijgingen

Uit een onderzoek onder fondsmanagers blijkt daarentegen dat de kasposities afnemen en posities in Amerikaanse aandelen het hoogste niveau hebben bereikt sinds januari 2015.

De bewegingen volgen op de recente reeks van koersstijgingen waarbij de belangrijkste Amerikaanse aandelenindices recordstanden bereikten, ondanks gemengde economische cijfers en een relatief zwak kwartaalcijferseizoen.

Minder cash

Het gedeelte van de portefeuilles dat de fondsmanagers in cash aanhouden nam in augustus af tot 5,4 procent, blijkt uit het fondsmanagersonderzoek van Bank of America Merrill Lynch. Dat is 0,4 procentpunt minder dan in juli. Tegelijkertijd werden de aandelenposities opgeschroefd.

Hoewel de aanpassing een significante verandering betekent ten opzichte van de voorgaande voorzichtige posities wordt hiermee volgens Bank of America Merrill Lynch nog geen signaal afgegeven dat de markt een top heeft bereikt.