'Sceptisch over cijfers Altice'

De mooie cijfers van het AEX-fonds Altice roepen vragen op bij finanzen.nl-columnist Olsny Freitas.

De Franse kabelaar Altice is sinds zijn beursnotering, begin 2014, behandeld als een ware parel. Hoewel het aandeel beduidend lager noteert vanaf de top, is de koersstijging, gecorrigeerd voor de aandelensplitsing, sinds de beursgang een slordige vijftig procent.

Altice ging in 2014 voor 28 euro naar de beurs, maar splitste de aandelen medio 2015. Een belegger die in 2014 één aandeel van 28 euro had, had na de splitsing drie van veertien euro. De oprichter, selfmade miljardair Patrick Drahi (foto), weet met zijn visie en daadkracht het telecombedrijf tot steeds nieuwere hoogtes te verheffen.

Simpele strategie

De strategie van het AEX-fonds is verrassend simpel op papier. Men koopt een telecombedrijf, verbetert de marges door in de kosten te snijden en herhaalt dit proces. Binnen twee jaar is Altice met deze strategie een van de grootste spelers geworden in West-Europa en in de Verenigde Staten.

Geen bedrijf dat Altice niet lijkt te kunnen verbeteren. Men zou denken dat het bedrijf geïnnoveerd heeft, dat het iets nieuws heeft uitgevonden. Software of andere nieuwe technologie.

Aggressief

Voor een analist roepen dergelijke prestaties vragen en een sceptische houding op. Een analist onderzoekt relaties. Relaties die horen te bestaan, maar niet bestaan. Of juist relaties die bestaan, maar niet horen te bestaan.

Volgens Freitas is de truc van Altice een agressieve boekhoudmethode.

Tip de redactie