Australisch gas is in Japan bijna de helft goedkoper

Ondanks de hoge exportkosten verkopen Australische gasbedrijven hun gas voor 40 procent minder aan Japan dan ze er in hun eigen land voor vragen.

De kans dat de gemiddelde Australiër binnenkort met een hogere rekening voor gas en licht zit is vrij groot. En dat terwijl Japan het Australische gas importeert voor bijna de helft van de prijs van wat de Australiërs er zelf voor betalen. Hoe zit dat?

Veel Australische gasbedrijven hebben zich toegelegd op de export van gas, schrijft de Engelse krant The Guardian. Daardoor ontstaat er een groot aanbod van gas aan de exportkant, maar het aantal producenten dat gas aan Australië zelf levert, wordt steeds kleiner. Dus zien die bedrijven kans om de prijs op te schroeven.

Bij de exporterende bedrijven gebeurt precies het tegenovergestelde. Steeds meer gas wordt aangeboden voor de export en dus kunnen de importerende landen steeds lagere prijzen betalen.

Zo ontstaat de situatie dat Japan 40 procent minder voor het gas betaalt dan de Australiërs zelf. En dan nemen de gasbedrijven de kosten voor het transport, een moeilijk proces bij gas, nog op de koop toe.

Volgens analist Bruce Robertson is er sprake van "kartelachtig gedrag" van de gasproducenten.

Tip de redactie